ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ
 

www.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.ws

Βυζαντινή μουσική είναι κοινός όρος που χρησιμοποιείται προκειμένου να χαρακτηρίσει το μεσαιωνικό ιερό μέλος των χριστιανικών εκκλησιών που ακολούθησαν το ορθόδοξο λειτουργικό τυπικό.

Είναι πιθανό στα αρχικά της στάδια να υπήρξε μία περαιτέρω ανάπτυξη της αρχαίας ελληνικής μουσικής αν και πλέον η βυζαντινή μουσική θεωρείται ως ανεξάρτητο μουσικό είδος, με συγκερασμό στοιχείων που προέρχονται από συριακές, εβραϊκές καθώς επίσης και ελληνικές πηγές. Οι αρχές της χρονολογούνται από ορισμένους μελετητές στον 4ο αιώνα μ.Χ, λίγο μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη από το Μέγα Κωνσταντίνο.

Η βυζαντινή μουσική που διασώζεται είναι στο σύνολο της εκκλησιαστική, με εξαίρεση κάποιους αυτοκρατορικούς ύμνους, που και αυτοί έχουν θρησκευτικά στοιχεία. Το βυζαντινό άσμα ήταν μονωδικό, σε ελεύθερο ρυθμό, και προσπάθησε συχνά να απεικονίσει μελωδικά την έννοια των λέξεων. Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ελληνική. Ο βυζαντινός ύμνος, του οποίου υπήρξαν τρεις τύποι, ήταν η μέγιστη έκφανση αυτού του μουσικού είδους.

Προσθήκη στα αγαπημένα
Τι είναι καινούργιο;
Σχετικά με την κοινότητα
Φωτογραφίες
Αποθήκη αρχείων
Σελίδες
Κουβέντα
Μετρητής
Μέλη
Ετικέτες
Δημοσκοπήσεις
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες

Επισκέπτες

Ημερολόγιο
<
Απρίλιος 2014
>
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Εγγραφή
E-mail: 

Top σχολιαστές
nai608 ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σχόλια: 1
xriste1 ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ
Σχόλια: 1

Θελ&...
1577 μέρες πριν 28.12.2009 23:50:53

Άλλες τοποθεσίες
gbek ΚΟΡΙΝΘΟΣ Volleyball Α.Σ.Π. ΚΟΡΙΝΘΟΣ
koskam koskam
volleykorinthos AΣΠ.ΚΟΡΙΝΘΟΣ Volleyball women Α.Σ.Π. ΚΟΡΙΝΘΟΣ
aoelpida Α.Ο ΕΛΠΙΔΑ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
gkoyfhs gkoyfhs gkoyfhs

Οι περισσότεροι σχολίασαν εγγραφές

Επιστροφή στην αρχικήΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ / Σελίδες / ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ / Ύστερη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδος

Ύστερη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδος

0.00 (0)

Ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης εικονιζόμενος σε υστεροβυζαντινό χειρόγραφο μουσικό Κώδικα του 15ου αιώνα (Μονή Μεγίστης Λαύρας)

Με το τέλος της δημιουργικής ποιητικής σύνθεσης, το βυζαντινό άσμα εισήλθε στην τελική περίοδό του, που αφιερώθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος στην παραγωγή των πιο επιμελημένων μουσικών διασκευών των παραδοσιακών κειμένων: είτε καλλωπισμοί των προηγούμενων απλούστερων μελωδιών, είτε διατήρηση της αρχικής μουσικής με αλλαγή του ύφους σε πιο εκλεπτυσμένο και διακοσμημένο. Αυτή ήταν η εργασία των αποκαλούμενων Μαϊστόρων, εκ των οποίων ο πλέον διάσημος υπήρξε ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης, συγκρινόμενος στη βυζαντινή λογοτεχνία με τον Άγιο Ιωάννη το Δαμασκηνό, ως καινοτόμος στην ανάπτυξη του άσματος. Με τον πολλαπλασιασμό των νέων διατάξεων και την επεξεργασία των παλαιών που συνεχίστηκε στους αιώνες μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, μέχρι και το τέλος του δέκατου όγδοου αιώνα το αρχικό ρεπερτόριο των μεσαιωνικών μουσικών χειρογράφων είχε υποκατασταθεί σε μεγάλο μέρος από πιο πρόσφατες συνθέσεις, και ακόμη και το βασικό πρότυπο σύστημα είχε υποβληθεί σε βαθιά τροποποίηση.

Ο Χρύσανθος Μαδύτου, ο Γρηγόριος Λευίτης και ο Χουρμούζιος Χαρτοφύλακας ήταν αρμόδιοι για την αναγκαία μεταρρύθμιση της σημειογραφίας της ελληνικής εκκλησιαστικής μουσικής. Ουσιαστικά, αυτή η εργασία απέδωσε την απλοποίηση των βυζαντινών μουσικών σύμβολων, τα οποία, από τις αρχές του 19ου αιώνα, είχαν γίνει τόσο σύνθετα και τεχνικά ώστε μόνο πολύ καλά καταρτισμένοι ψάλτες ήταν σε θέση να τα ερμηνεύσουν σωστά. Παρά τα πολυάριθμα μειονεκτήματά του, το έργο των τριών μεταρρυθμιστών αποτελεί ορόσημο στη μουσική ιστορία της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, δεδομένου ότι εισήγαγαν το σύστημα της νεο-βυζαντινής μουσικής επάνω στο οποίο βασίζεται το σημερινό ελληνορθόδοξο εκκλησιαστικό μέλος.Σχόλια: 0 Εμφανίσεις: 606 [Ιστορικό τροποποιήσεων] Μέγεθος:3627 bytes
Τελευταία αλλαγή έγινε από: xriste1 ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ 1973 μέρες πριν 27.11.2008 23:23:52
Δημοσιεύτηκε απόΚείμενο
Όνομα Κωδικός
προχωρημένο... ( / Εγγραφή )

Θέμα

Στο κείμενο μπορείτε να χρησιμοποιείτε Wiki ή HTML tags.

Ποιοί είναι εδώ;
Ανώνυμοι: 1, Εγγεγραμμένοι: 0 (?)

Κατάχρηση | Φιλοξενείται από LivePage | | Design by VladDeVille | © Kolobok smiles, Aiwan